Skorupki dla ludzi

 

Przeprowadzone badania wykazały, iż istnieje problem niedostatecznej podaży wapnia w diecie w odniesieniu do zalecanych norm żywieniowych. Syntetyczny węglan wapnia cechuje się niską biodostępnością, dlatego też poszukuje się jego naturalnych źródeł. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się preparaty otrzymywane z zewnętrznych szkieletów organizmów morskich. Jednakże źródło to ma wady, takie jak: względnie wysoki koszt produkcji, ograniczona dostępność dla rynku polskiego oraz niebezpieczeństwo kumulacji metali ciężkich, takich jak rtęć, kadm i ołów.

Alternatywnym źródłem naturalnego węglanu wapnia wydają się być skorupy jaj kurzych. Poza wysoką zawartością wapnia występującego w dobrze przyswajalnej postaci, skorupy mają w swoim składzie również inne cenne biopierwiastki, w tym stront, który pozytywnie wpływa na metabolizm kości.

Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden – łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Zauważono, że, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupek dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia wysokich kosztów.

Jak stosować?

U dorosłego człowieka zapotrzebowanie na wapń to 1000 mg na dzień. Zmielone i wysterylizowane skorupki należy stosować w ilości od 0,5 do 1 g dziennie. Dzieci – o połowę mniejszą porcję. Można spożywać je dodając do kasz lub twarogów.

Korzystne jest przeprowadzenie 2 razy w roku na 2-3 tygodnie kuracji.

Nawet nasze babcie stosowały skorupki jaj jako skuteczny środek medycyny ludowej na kaszel, katar, ból gardła i grypę. Na przykład, na nieżyt nosa i kaszel stosowano letnie mleko z łyżeczką miodu i rozdrobnioną skorupką. Aby leczyć ból gardła i wspomagać walkę z grypą, stosowano proszek ze skorupek wraz z łyżką masła, świeżym jajkiem i miodem.

Kosmetyki – maseczka

Wszystkie kobiety zdają sobie sprawę z korzyści płynących z białek i żółtek, nieraz wykorzystując je jako różne maski. Ale niewiele osób wie, że z nie mniejszym sukcesem do celów kosmetycznych może być używana mączka ze skorupek jaj. Jest to doskonały środek na zwężenie porów skóry i zapobieganie przetłuszczaniu. Przygotowanie maseczki jest łatwe: wystarczy nanieść zmieszany z wodą proszek ze skorupek na suchą skórę. Po powstaniu skorupy można spłukać ciepłą wodą i nałożyć krem odżywczy. Zabieg nie trwa długo, a efekt jest wyraźny i szybki.

Skorupki maseczka.png

Mniej gorzki smak w kawie

Dodanie niewielkiej ilości pokruszonych skorupek przed parzeniem do kawy mielonej uczyni jej smak mniej gorzkim. Fusy ze skorupkami jaj mogą być stosowane jako dodatek do kompostu podwyższający jego pH.

Skorupki kawa.png

 

 

Kliknij, aby przejść:

początek strony

Skorupki – charakterystyka

Skorupki dla roślin

Skorupki dla zwierząt

Skorupki – literatura