Skorupki – charakterystyka

 

 

Skorupki jaj kurzych są doskonałym źródłem biogennego węglanu wapnia. Ten powszechny produkt uboczny pochodzący z ferm kurzych jest źródłem kationu wapniowego. Ca2+ oraz soli bardzo słabego kwasu węglowego (CO3-2).

To sprawia, ze skorupka jaja kurzego, będąc jednocześnie materiałem porowatym i bardzo kruchym, posiada zdolność zobojętniania kwasów organicznych obecnych w glebach kwaśnych.

Skład chemiczny skorupy jaja jest następujący: wapń w postaci węglanu wapnia – 98,4 %, magnez w postaci węglanu magnezu – 0,9 %,  fosfor w postaci fosforanu wapnia – 0,7 %

Obok soli wapnia, magnezu i fosforu w skorupce występuje 25 składników mineralnych – selen, miedź, cynk, molibden, siarka, krzem i inne.

Skorupki jaj prawie nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, takich jak kadm, ołów czy wanad, którymi często obarczone są inne naturalne preparaty bogate w wapń.

Wapń i stront występujące w skorupkach jaj wzmacniają kości i pomagają walczyć z osteoporozą.

Porowaty węglan wapnia pochodzący ze skorup jaj kurzych jest znacznie łatwiej rozpuszczany (trawiony) niż jego syntetyczne odmiany i może skuteczniej poprawiać gęstość mineralną kości. Ponadto obserwowano działanie przeciwbakteryjne białek obecnych w skorupach jaj kurzych.

W skorupie zawarte jest 94% substancji mineralnych, pozostałe 6% zawarte jest w żółtku i w białku.

Badania pokazują, że spożycie skorupek zapobiega łamliwości włosów oraz paznokci, łagodzi zaparcia, wspomaga regenerację skóry, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacnia kości, działa bakteriobójczo, a nawet obniża poziom cholesterolu.

 

Zastosowanie skorupek jaj kurzych

Skorupki jaj

Rośliny, gleby:

  • rolnictwo – odkwaszanie gleby oraz niwelacja metali ciężkich
  • sadownictwo – wzbogacanie w wapń / nawożenie drzew i krzewów owocowych
  • ogrodnictwo – czysty przyswajalny wapń szczególnie wskazany przy uprawach hydroponicznych
  • kwiaciarstwo – wzbogacanie systemów korzeniowych oraz wspomaganie odporności roślin
  • szkółkarstwo – rozsady, pod systemy korzeniowe
  • mieszanki traw – komponent zasilający w wapń
  • komposty – zmniejszanie zakwaszenia
  • ziemie humusowe -od pH 4,5 do pH 6 – zmniejszanie pH

Zwierzęta domowe i hodowlane:

  • dla zwierząt domowych i hodowlanych –  jako źródło naturalnego wapnia oraz równoważnik nadmiaru fosforu w surowym mięsie przy karmieniu dietą BARF
  • dla drobiu, ptaków ozdobnych i innych – jako źródło naturalnego wapnia

Ludzie: jako źródło naturalnego wapnia

 

Kliknij, aby przejść:

początek strony

Skorupki dla roślin

Skorupki dla zwierząt

Skorupki dla ludzi

Skorupki – literatura