Skorupki jaj są bardzo pożyteczne dla roślin trzymanych w doniczkach lub uprawianych w ogrodzie lub na polu.
Mączka ze skorupek jaj kurzych stanowi źródło doskonale przyswajalnego wapnia, a także magnezu, sodu, potasu oraz cynku, miedzi, selenu i strontu.
Nawożenie skorupkami ma zastosowanie szczególnie dla roślin, które preferują glebę niekwaśną:
lawenda
ogórek
cukinia
pomidor
liliowiec
dereń
bez czarny
piwonia
kapusta
fasola
UWAGA. Nawóz z kurzych skorupek nie nadaje się dla roślin kwaśnolubnych.
Skorupkami jaj możemy:
- nawozić rośliny doniczkowe
- zasilać bezpośrednio grządki ogrodowe
- podsypywać pod poszczególne rośliny
- wyrzucać na kompost, by zrównoważyć jego pH
- zasilać glebę przy uprawach wielkopowierzchniowych
- chronić rośliny przed ślimakami
Wskazane jest stosowanie pokruszonych skorupek przy przesadzaniu roślin do większych doniczek, sypiąc trochę tego nawozu na ich dno, by wapń i mikroelementy mogły uwalniać się stopniowo.
Rozkruszone skorupki jaj można stosować mieszając je z ziemią lub posypując nimi ziemię pod ściółką lub w postaci płynnego nawozu (skorupki zalać wodą i poczekać kilka dni).
Nawożenie roślin doniczkowych
Wystarczy dodać trochę zmielonych skorupek do doniczki. Mączka ze skorupek jaj ulega szybkiemu rozkładowi w glebie, wzbogacając ją w niezbędne dla roślin mikroelementy. Ponadto, proszek można rozcieńczyć wodą i podlewać sadzonki – będzie służyć jako doskonałe uzupełnienie składników odżywczych dla roślin.
Doniczki do sadzonek
W skorupce można uprawiać rośliny. Dla lepszej stabilności można użyć opakowania od jaj. Gdy sadzonki urosną, przesadzić skorupę z rośliną do większych doniczek lub bezpośrednio do gleby.
Skorupki przeciw ślimakom
Skorupki jaj kurzych mają unikalną zdolność do odpierania ślimaków. Po co korzystać ze szkodliwych substancji chemicznych, jeśli istnieje naturalna metoda walki ze ślimakami? Wystarczy posypać skorupkami ziemię wokół rośliny, żeby chronić roślinę przed tymi szkodnikami.
Jak dawkować skorupki jaj kurzych?
Ogólna zasada stosowania: 1 gram dziennie na roślinę.
Sadzenie roślin: mączkę ze skorupek wymieszać z ziemią podczas sadzenia roślin (również pokojowych). Podsypywać należy mniej więcej co 4 tygodnie ok 1/2 łyżeczki – 1 łyżeczkę w zależności od wielkości doniczki.
Nawóz ze skorupek: mączkę ze skorupek wsypać do dużego słoja, butelki albo konewki, zalać wodą – odstawić na kilka dni i podlewać rośliny.
Odkwaszanie kompostu: posypywać skorupkami ja kompost celem odkwaszania.
Nawożenie upraw: uprawy roślinne uwielbiają nawóz w postaci skorupek z jaj. Podsypywać skorupki na ziemię bezpośrednio pod uprawy w ilości zależnej od wielkości rośliny.
Ściółkowanie: ściółkowanie sproszkowanymi skorupkami wokół roślin i warzyw zasadolubnych zapobiega chorobom grzybiczym.
ZAPYTANIA – ZAMÓWIENIA -KONTAKT Z NAMI
Kliknij, aby przejść: