Przechowywanie ziarna
Ochrona przeciwko niechcianej wilgoci i stęchliźnie
Naturalny środek chroniący ziarno i żywność – ziemia okrzemkowa
Oferujemy ziemię okrzemkową (diatomit) o jakości spożywczej dla ludzi i zwierząt przeznaczoną specjalnie jako naturalny czynnik ochrony ziarna i żywności przeciwko wilgoci, psuciu się oraz szkodnikom. Produkt pochodzi z amorficznych, słodkowodnych złóż o wyjątkowej czystości i jakości, posiada numer weterynaryjny oraz certyfikat BIO i EKO. Produkt w 100% naturalny.
- Naturalna ochrona i higiena przechowywania ziarna, żywności.
- Do stosowania w silosach, piekarniach, zakładach przetwórstwa spożywczego i magazynach żywności.
- Pochłanianie niechcianej wilgoci, toksyn (np. aflatoksyny).
- Zapobiega pleśni, psuciu się i stęchliźnie.
- Całkowicie bezpieczny dla środowiska, zdrowia ludzi i zwierząt.
- Spełnia wymagania gospodarstw ekologicznych.
- Wydajność 2% w całkowitej masie żywności
Naturalny czynnik zapewniający higienę, jakość i trwałość przechowywania, transportu oraz użytkowania ziarna i innej żywności. Produkt posiada znakomite właściwości sorpcyjne, pochłaniające szkodliwą wilgoć (przyczynę niechcianego gnicia, zbrylania się i stęchlizny), a także toksyny (np. aflatoksyny) i inne nieczystości.
Zaleca się mieszanie produktu z żywnością w ilości ok. 0,3-2% diatomitu w całkowitej masie żywności. Celem zwalczania szkodników oprócz bezpośredniego mieszania zaleca się również osypywanie narażonych pomieszczeń.
Polecamy naturalny, nieszkodliwy dla środowiska i żywności produkt, mający zastosowanie w silosach i młynach, elewatorach i składach zboża, a także w gospodarstwach domowych. Okrzemki chronią ziarno, służąc jako bezpieczny dodatek do zboża i innych nasion. Dzięki zastosowaniu spożywczego diatomitu zmniejszone zostaną straty ekonomiczne produktu.