Skorupki: charakterystyka

Skorupki jaj kurzych są doskonałym źródłem biogennego węglanu wapnia. Ten powszechny produkt uboczny pochodzący z ferm kurzych jest źródłem kationu wapniowego. Ca2+ oraz soli bardzo słabego kwasu węglowego (CO3-2).
To sprawia, ze skorupka jaja kurzego, będąc jednocześnie materiałem porowatym i bardzo kruchym, posiada zdolność zobojętniania kwasów organicznych obecnych w glebach kwaśnych.
Skład chemiczny skorupy jaja jest następujący: wapń w postaci węglanu wapnia – 98,4 %, magnez w postaci węglanu magnezu – 0,9 %, fosfor w postaci fosforanu wapnia – 0,7 %
Obok soli wapnia, magnezu i fosforu w skorupce występuje 25 składników mineralnych – selen, miedź, cynk, molibden, siarka, krzem i inne.
Skorupki jaj prawie nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, takich jak kadm, ołów czy wanad, którymi często obarczone są inne naturalne preparaty bogate w wapń.
Wapń i stront występujące w skorupkach jaj wzmacniają kości i pomagają walczyć z osteoporozą.
Porowaty węglan wapnia pochodzący ze skorup jaj kurzych jest znacznie łatwiej rozpuszczany (trawiony) niż jego syntetyczne odmiany i może skuteczniej poprawiać gęstość mineralną kości. Ponadto obserwowano działanie przeciwbakteryjne białek obecnych w skorupach jaj kurzych.
W skorupie zawarte jest 94% substancji mineralnych, pozostałe 6% zawarte jest w żółtku i w białku.
Badania pokazują, że spożycie skorupek zapobiega łamliwości włosów oraz paznokci, łagodzi zaparcia, wspomaga regenerację skóry, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacnia kości, działa bakteriobójczo, a nawet obniża poziom cholesterolu.
Zastosowanie skorupek jaj kurzych
Skorupki jaj kurzych są doskonałym źródłem biogennego węglanu wapnia. Ten powszechny produkt uboczny pochodzący z ferm kurzych jest źródłem kationu wapniowego. Ca2+ oraz soli bardzo słabego kwasu węglowego (CO3-2).

Rośliny, gleby:
- rolnictwo – odkwaszanie gleby oraz niwelacja metali ciężkich
- sadownictwo – wzbogacanie w wapń / nawożenie drzew i krzewów owocowych
- ogrodnictwo – czysty przyswajalny wapń szczególnie wskazany przy uprawach hydroponicznych
- kwiaciarstwo – wzbogacanie systemów korzeniowych oraz wspomaganie odporności roślin
- szkółkarstwo – rozsady, pod systemy korzeniowe
- mieszanki traw – komponent zasilający w wapń
- komposty – zmniejszanie zakwaszenia
- ziemie humusowe -od pH 4,5 do pH 6 – zmniejszanie pH
Zwierzęta domowe i hodowlane:
- dla zwierząt domowych i hodowlanych – jako źródło naturalnego wapnia oraz równoważnik nadmiaru fosforu w surowym mięsie przy karmieniu dietą BARF
- dla drobiu, ptaków ozdobnych i innych – jako źródło naturalnego wapnia
Ludzie: jako źródło naturalnego wapnia
Nasza mączka ze skorupek jaj to
WYJĄTKOWY ELEMENT PRZYRODY
- całkowicie naturalny i organiczny,
- bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska,
- nieprzetworzony chemicznie ani strukturalnie,
- pochodzący z czystego, sprawdzonego źródła,
- posiadający wymagane dopuszczenia.

Sklep
W naszym sklepie kupisz mączkę ze skorup jaj przydatną w rolnictwie jako składnik nawozu – środek poprawiający właściwości gleby i strukturę roślin.